Løsningsforslag forts.

 

BT_logo.jpg

En nominell internrente på 32 % etter skatt er høyt. Selv om investeringen som gir denne avkastningen er liten, er det lettjente penger. Klikk på årlig kontra kvartalsvis betaling, og du får nåverdien på plass. Når du i tillegg legger inn en planperiode på 20–30 år, blir jobben den samme, men besparelsen mye større (ca. 5 000 lettjente kroner). Skattefritt er det også.

Nåverdier vokser ikke på trær, men i dette tilfellet er det lett å supplere beregningene med en forklaring på den positive nåverdien (jf. bokens del 10.8). Her er det lønnsomt å betale årlig fordi Bergens Tidende har satt prisene slik at det skal være lønnsomt for en kunde å betale årlig. BT sparer administrasjonskostnader til fakturering og oppfølging. Dessuten risikerer de å miste en kunde som bare har betalt for tre måneder. Kanskje kan det også være et moment at mange vurderer beslutningen om å abonnere ut fra årsprisen selv om de velger å betale kvartalsvis, som ca. halvparten av abonnentene.

På tampen av denne oppgaven er det naturlig å stille seg spørsmålet om BT skiller seg ut i forhold til andre aviser. Når du laster ned denne powerpointfilen,, kan du klikke frem priser for 13 norske aviser per mai 2009. Beregn internrentene og ranger avisene før du klikker frem resultatene i filen. Kommer du over aviser der internrenten er spesielt høy eller lav, er vi takknemlige for en e-post slik at vi kan oppdatere rangeringen.

En sluttkommentar til deg som synes et eksempel som dette blir fullt av flisespikkeri og detaljer med småpenger: Veien til lønnsomhet består ikke bare av vellykkede store prosjekter, men også av mange små beslutninger. ”Stein på stein”-prosjekter iverksettes i troen på at mange bekker små kan bli til en stor å. Dessuten må du kunne kutte fliser og regne med detaljer for å være sikker på at du også kan regne og tenke riktig når tallene blir store.

Spinner

Login