Ordbok

En innføring i bruk av ordbokfunksjonene i Veien videre og Veien fram.
Direkte oppslag i den interne ordboken

Alle ord som er forklart i den interne ordboken er markert med en mørkerød farge i teksten. Klikk på ordene for å få dem vist direkte i et lite vindu. Prøv f.eks. med dette ordet: "kalverumpe".

Oppslag i Bokmålsordboka

Dobbeltklikk på et hvilket som helst ord i teksten. Du ser da at ordet blir plassert i søkefeltet nederst i menystolpen til venstre. Dersom "Bokmålsordboka" vises i nedtrekkslisten under "Søk i", kan du klikke på Søk-ikonet Klikk på dette ikonet nederst i menystolpen! for oppslag der.

Oppslag i andre ordbøker

Du kan også velge å slå opp i et hvilket som helst annet oppslagsverk ved å klikke på det i nedtrekkslisten i menystolpen til venstre Bruk denne nedtrekkslisten i menystolpen til venstre for å velge oppslagsverk!. Prøv f.eks. en av disse:

  • Caplex
  • Lexin (norsk)
  • Lexin (norsk-engelsk)
  • Lexin (norsk-tamilsk)
  • Lexin (norsk-kurdisk)
  • Lexin (norsk-somali)
  • Norsk -> engelsk
  • Norsk -> spansk

Dersom du vil ha en av disse (eller en annen) som fast oppslagsverk, i stedet for Bokmålsordboka, gjør du slik:

Klikk på ikonet Personlig oppsett Klikk på dette ikonet i verktøylinjalen! i verktøylinjalen helt til venstre på skjermen og velg den ordboken du vil ha der. Klikk på OK. Du kan når som helst endre standard oppslagsverk igjen.

Oppslag i internordboka med uttale

Dersom et ord ikke er markert med farge i teksten, kan du i de fleste tilfeller likevel få det opplest ved å dobbeltklikke på ordet, og deretter klikke på ordbokikonet Klikk på internordbokikonet i verktøylinjalen! øverst i verktøylinjalen helt til venstre på skjermen. Hele 72.000 norske ord er innlest her.

Dersom du ønsker det, kan du også velge å ha "EdOnWeb ordbok" som permanent søkeverktøy (se framgangsmåte ovenfor). Da kan du dobbeltklikke på et ord, og slå opp der ved å klikke på søkeikonet, som vanlig.

Visning av alle innleste ord

ordbok03.jpgDersom du vil være sikret mot "bomskudd" dersom du vil lytte til et bestemt ord, kan du klikke på ikonet "Vis dokumentet kontrollert mot lydboken" ordbok02.jpg i verktøylinjalen. Dette fører til at alle ordene som finnes i lydordboken blir markert med rød skrift.

Funksjonen kan være nyttig når du skal arbeide spesielt med lytte- og uttaletrening. (Vær oppmerksom på at du kan oppleve å få litt rar formatering av siden når du bruker denne funksjonen. Dette vil bli ordnet.)

Oppslag med egne ord

Du kan også skrive inn egne ord direkte i søkefeltet ved hjelp av tastaturet før du klikker på søke-ikonet.

Søk i modulen eller dokumentet

Legg merke til at du også kan velge modulen eller selve dokumentet øverst i nedtrekkslisten dersom du vil ha en oversikt over hvor søkeordet er brukt.

Login